“Per triar i remenar”: frases fetes als aparadors de la Bisbal d’Empordà i concurs

L’objectiu d’aquest campanya és recuperar i difondre l’ús de les frases fetes catalanes entre la població de la Bisbal.

Les frases fetes són poc utilitzades o poc conegudes per molta gent. Entre el jovent, per exemple, el seu ús és cada vegada més reduït. També el col·lectiu de persones nouvingudes desconeix bona part d’aquestes expressions. Per això, aquesta campanya proposa activitats que van més enllà de les aules, tant de les escoles com dels cursos de català per a adults. La llengua s’aprèn a classe, però també al carrer, amb els fills, amb els amics, amb els botiguers…, aquesta és la idea subjacent.

Les activitats proposades són:

1. Cartells amb frases fetes als establiments comercials de la població: visibles per a tothom i susceptibles de ser comentades. Les frases fetes estan en consonància amb l’article que ven cada establiment. Ex.: “Remenar les cireres” (en una fruiteria), “Estirar més els peus que els llençols” (en una botiga de roba de casa), “Hi ha més dies que llonganisses” (en una carnisseria)…

2. Concurs relacionat amb les frases fetes i adreçat a tota la població, als centres escolars, a l’alumnat dels cursos de català per a adults i al Voluntariat per la llengua. S’hi pot participar, des del 16 de març fins al 23 d’abril, de dues maneres:

a) Responent les preguntes d’un qüestionari, que s’ha repartit als establiments col·laboradors, a les escoles i que també es podrà trobar a www.cpnl.cat/labisbal.

b) Apadrinant una frase feta, és a dir: fent una entrada al Facebook del CNLG amb la frase feta preferida. Només cal posar-hi el títol de la campanya, “Per triar i remenar” i, tot seguit, la frase feta escollida. D’aquesta manera, segur que s’aconseguirà enriquir el recull de frases repartides per la població.

Entre els participants al concurs, obert a tothom, se sortejaran tres premis cedits per la Federació de Comerciants de la Bisbal, que patrocinen aquesta activitat.

Els premis se sortejaran el dia 24 d’abril. Els noms de les persones guanyadores es publicaran al nostre web, al facebook i al twitter.

CPNL